>

Poutanen, Heikki
Kirkko soikoon 1996-2016

I 9789529464746
Hinta: 30,00 €
Varastossa
Kirkko soikoon -festivaalin historiikki

Jukka Ahokas valittiin Helsingin seurakuntayhtymän musiikkisihteeriksi vuonna 1995. Hänellä oli visio kirkkomusiikin festivaalista. Ahokas sai tukea visiolleen yhtymän johdolta ja kanttorikunnalta. Niinpä hän lähti innolla toteuttamaan visiotaan. Edellisessä virassaan Oulunkylän seurakunnan kanttorina hän oli järjestänyt paastonajan musiikkisarjan useana vuonna ja saanut siitä hyviä kokemuksia. Idea tuli siis sieltä. Nyt vain oli festivaalin kenttänä koko Helsinki.

Puitteet festivaalille olivatkin hyvät. Erityisesti Helsingin keskustan kirkot tarjosivat hyvät konserttipaikat festivaalille. Kirkoissa oli hyvä akustiikka ja erinomaiset urut. Seurakunnat olivat valmiita yhteistyöhön.

Jukka Ahokkaan visio olikin menestys. Kirkko soikoon -festivaalilla esiintyi suuria maailman taiteilijoita. Ikimuistoinen oli J.S.Bachin Johannespassio, jonka toteuttivat Concentus Musicus Wien ja Arnold Schönberg -kuoro Nikolaus Harnoncourtin johdolla. Johanneksen kirkko täyttyi ääriään myöten. Suuri tapaus oli myös maailmankuulun lauluyhtyeen King's Singersin konsertti. Tasosta ei tingitty ja väki lähti liikkeelle: kirkot täyttyivät kuulijoista.

Vuosien saatossa musiikkielämyksiä tarjottiin myös lapsille. Lasten kirkko soikoon -tapahtuman suosio kasvoi vuosi vuodelta.

Festivaalin onnistumisen kannalta yhteistyö oli tärkeää. Yhteistyökumppaneita oli lukemattomia: Sibelius-Akatemia, Helsingin kaupungin orkesteri, Radion sinfoniaorkesteri, Samuelin Poloneesi, Goethe-Instituutti, Ortodoksinen kirkko jne. Jukka Ahokas löysi aina luonnollisen yhteistyökumppanin kullekin konsertille.

Kirjoittaja diplomilaulaja, diplomiurkuri ja filosofian tohtori Heikki Poutanen on toiminut Malmin seurakunnan kanttorina 1974-2017. Takana on 43 musiikintäyteistä vuotta kanttorina. Kirkko soikoon -festivaali tuli hänelle tutuksi, koska hän oli kanttorikunnan edustajana festivaalin johto- ja ohjausryhmässä sekä taiteellisessa neuvottelukunnassa lähes kaksikymmentä vuotta.
Kirkko soikoon 1996-2016